FINALISTS ~
 LES FINALISTES

2016 Canadian Cheese Awards / Le Concours des fromages fins canadiens de 2016

MAIN CATEGORIES (17) CATÉGORIES PRINCIPALES

FRESH CHEESE – FROMAGE FRAIS

FRESH PASTA FILATA – FROMAGE À PÂTE FILÉE

SEMI-SOFT CHEESE – FROMAGE À PÂTE SEMI-FERME

FETA / CHEESE IN BRINE – FETA / FROMAGE EN SAUMURE

FIRM CHEESE – FROMAGE À PÂTE FERME

FIRM CHEESE WITH HOLES – FROMAGE À PÂTE FERME AVEC OUVERTURES

WASHED RIND CHEESE – FROMAGE À CROÛTE LAVÉE

MIXED RIND CHEESE – FROMAGE À CROÛTE MIXTE

BLOOMY RIND CHEESE – PÂTE MOLLE À CROÛTE FLEURIE

MILD & MEDIUM CHEDDAR (aged up to 9 months) – CHEDDAR DOUX & MOYEN (maximum de 9 mois d’affinage)

OLD CHEDDAR (aged from 9 to 18 months) – CHEDDAR FORT (entre 9 et 18 mois d’affinage)

AGED CHEDDAR (aged more than 18 months) – CHEDDAR VIEILLI (plus de 18 mois d’affinage)

  • Agropur Grand Cheddar 3 ans – Agropur, Saint-Hubert, Québec
  • Agropur Grand Cheddar 5 ans – Agropur, Saint-Hubert, Québec
  • Avonlea Clothbound Cheddar – Cows Creamery, Charlottetown, Prince Edward Island
  • Traditional Clothbound Cheddar – The Farm House Natural Cheeses, Agassiz, British Columbia

GOUDA CHEESE – FROMAGE GOUDA

BLUE CHEESE - FROMAGE À PÂTE PERSILLÉE

FLAVOURED CHEESE – FROMAGE AROMATISÉ

SMOKED CHEESE – FROMAGE FUMÉ

GRILLING CHEESE – FROMAGE À GRILLER

SPECIAL AWARDS (9) PRIX SPÉCIAUX

BEST COW CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LAIT DE VACHE

BEST GOAT CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LAIT DE CHÈVRE

BEST SHEEP CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LAIT DE BREBIS

BEST WATER BUFFALO CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LAIT DE BUFFLONNE

BEST BLENDED-MILK CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LAIT MIXTE

BEST FARMSTEAD CHEESE – MEILLEUR FROMAGE FERMIER

BEST ORGANIC CHEESE – MEILLEUR FROMAGE BIOLOGIQUE

BEST RAW-MILK CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LAIT CRU

BEST NEW CHEESE – MEILLEUR NOUVEAU FROMAGE (Introduced to market in 2015/Mis en marché en 2015)

REGIONAL AWARDS (5) PRIX RÉGIONAUX

BEST B.C. CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LA COLOMBIE BRITANNIQUE

BEST WEST CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE L’OUEST (Alberta, Saskatchewan, Manitoba)

BEST ONTARIO CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE L’ONTARIO

  • Bella Casara Mascarpone – Quality Cheese, Vaughan, Ontario
  • Castello Smoked Gorgonzola – Arla Foods Canada, Concord, Ontario
  • Lindsay Bandaged Goat Cheddar, Lenberg Farms Classic Reserve by Celebrity – Mariposa Dairy, Lindsay, Ontario
  • Mountainoak Chili Pepper Smoked – Mountainoak Cheese, New Hamburg, Ontario
  • Tania, Lenberg Farms Classic Reserve by Celebrity – Mariposa Dairy, Lindsay, Ontario

BEST QUEBEC CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DU QUÉBEC

BEST ATLANTIC CANADA CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DES PROVINCES ATLANTIQUES

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Cheese is listed alphabetically within each category or award. Where more than three finalists are shown, there were many entries and close scores. The Cheese of the Year was selected after several rounds of blind tastings of the best cheeses from the above categories.

All winners will be announced on April 14 at the 2016 Awards Ceremony & Tasting Gala in conjunction with SIAL Canada: International Food & Beverage Tradeshow at Palais des Congrès in Montréal.

Judging took place at University of Guelph, Department of Food Science, headed by Dr. Arthur Hill, Chair and Professor in Food Science and an internationally recognized authority in cheese technology.

It is the first cheese competition in Canada open to all milks used in cheese making – cow, goat, sheep and water buffalo – with only pure natural cheese accepted for judging. That means with no artificial colours, flavours or preservatives, and no modified milk ingredients.

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Dans chaque catégorie, les fromages sont indiqués en ordre alphabétique. Dans les catégories avec plus de trois finalistes, il y eu un grand nombre de fromages inscrits et les pointages étaient très proches. Le fromage d’exception de l’année a été choisi après plusieurs tournées d’évaluation à l’aveugle des finalistes dans chacune des catégories.

Les gagnants seront dévoilés au cours de la cérémonie de la remise des prix au congrès Nord-américain de l’innovation alimentaire, SIAL Canada, au Palais des congrès de Montréal.

L’évaluation des fromages a eu lieu à l’Université de Guelph, à la faculté des sciences de l’alimentation. Elle fut présidée par le docteur Arthur Hill, doyen et professeur de la faculté reconnu mondialement pour son expertise en technologie fromagère.

Le concours est le premier et le plus grand au Canada ouvert à tous les fromages produits au Canada à partir du lait pur de vaches, de chèvres, de brebis ou de bufflonnes canadiennes – sans colorant artificiel, parfum, agent de conservation ni substance laitière modifiée.

SPONSORS/COMMANDITAIRES

Loblaw Companies/Marquee Sponsor
Les Compagnies Loblaw/Commanditaire majeur

Dairy Farmers of Canada/Gold Sponsor
Les Producteurs laitiers du Canada/Commanditaire or

Desjardins Group/Bronze Sponsor
Groupe Desjardins/Commanditaire bronze

The Great Canadian Cheese Festival/Founding Sponsor
The Great Canadian Cheese Festival/Commanditaire fondateur

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