FINALISTS ~ LES FINALISTES
2016 Canadian Cheese Awards / Le Concours des fromages fins canadiens de 2016
MAIN CATEGORIES (17) CATÉGORIES PRINCIPALES
FRESH CHEESE – FROMAGE FRAIS
- Bella Casara Mascarpone – Quality Cheese, Vaughan, Ontario
- Médaillons Chèvre des Alpes – Agropur, Saint-Hubert, Québec
- New Bra – Oak Grove Cheese, New Hamburg, Ontario
- Plain Soft Goat Cheese – Noble Meadows Farm, Nobleford, Alberta
FRESH PASTA FILATA – FROMAGE À PÂTE FILÉE
- Bella Casara Bocconcini – Quality Cheese, Vaughan, Ontario
- Bella Casara Burrata - Quality Cheese, Vaughan, Ontario
- Cherry Bocconcini – Natural Pastures Cheese, Courtenay, British Columbia
- President’s Choice® Formaggio di Bufala – Loblaw Companies, Brampton, Ontario
- President’s Choice® Mozzarella Ball – Loblaw Companies, Brampton, Ontario
SEMI-SOFT CHEESE – FROMAGE À PÂTE SEMI-FERME
- Baluchon – Fromagerie F.X. Pichet, Sainte-Anne-de-la-Pérade, Québec
- Belle-Mère – Fromagerie Médard, Saint-Gédéon, Québec
- Tête Dure – Fromagerie Fritz Kaiser, Noyan, Québec
- Vindici Chardonnay – Natural Pastures Cheese, Courtenay, British Columbia
FETA / CHEESE IN BRINE – FETA / FROMAGE EN SAUMURE
- Goat Feta Cheese – Crystal Springs Cheese, Coalhurst, Alberta
- Goat Milk Feta – Woolwich Dairy, Orangeville, Ontario
- President’s Choice® Feta Light – Loblaw Companies, Brampton, Ontario
FIRM CHEESE – FROMAGE À PÂTE FERME
- Allegretto – La Vache à Maillotte, La Sarre, Québec
- L’Hercule de Charlevoix – Laiterie Charlevoix, Baie-Saint-Paul, Québec
- Pionnier – Fromagerie Nouvelle France, Racine, Québec
- Louis d’Or – Fromagerie du Presbytère, Sainte-Élizabeth-de-Warwick, Québec
FIRM CHEESE WITH HOLES – FROMAGE À PÂTE FERME AVEC OUVERTURES
- Le Moine – Fromagerie de St-Benoît-du-Lac, St-Benoît-du-Lac, Québec
- Oka l’Artisan – Agropur, Saint-Hubert, Québec
- President’s Choice® Swiss Cheese - Loblaw Companies, Brampton, Ontario
WASHED RIND CHEESE – FROMAGE À CROÛTE LAVÉE
- Alpine Gold – The Farm House Natural Cheeses, Agassiz, British Columbia
- Chemin Hatley – Fromagerie la Station de Compton, Compton, Québec
- Le 1608 – Laiterie Charlevoix, Baie-Saint-Paul, Québec
MIXED RIND CHEESE – FROMAGE À CROÛTE MIXTE
- L’Origine de Charlevoix – Laiterie Charlevoix, Baie-Saint-Paul, Québec
- Pied-De-Vent – Fromagerie du Pied-De-Vent, Havre-aux-Maisons, Québec
- Zoey, Lenberg Farms Classic Reserve by Celebrity – Mariposa Dairy, Lindsay, Ontario
BLOOMY RIND CHEESE – PÂTE MOLLE À CROÛTE FLEURIE
- Laliberté – Fromagerie du Presbytère, Sainte-Élizabeth-de-Warwick, Québec
- Le Chèvre à ma manière – L’Atelier, Saint-Pierre-Baptiste, Québec
- Le Sabot de Blanchette – Fromagerie La Suisse Normande, Saint-Roch-Ouest, Québec
MILD & MEDIUM CHEDDAR (aged up to 9 months) – CHEDDAR DOUX & MOYEN (maximum de 9 mois d’affinage)
- Balderson Medium Cheddar – Parmalat Canada, Winchester, Ontario
- Cheddar moyen – Fromagerie Perron, Saint-Prime, Québec
- Cows Creamery Extra Old Cheddar – Cows Creamery, Charlottetown, Prince Edward Island
- Emerillon – Fromagerie Les Blancs D’Arcadie, Caraquet, New Brunswick
- Cheddar moyen biologique – Fromagerie L’Ancêtre, Bécancour, Québec
- Mild Cheddar Goat Cheese – Great Lakes Goat Dairy, Wyoming, Ontario
- President’s Choice® Medium Cheddar Cheese – Loblaw Companies, Brampton, Ontario
- Traditional Clothbound Cheddar – The Farm House Natural Cheeses, Agassiz, British Columbia
OLD CHEDDAR (aged from 9 to 18 months) – CHEDDAR FORT (entre 9 et 18 mois d’affinage)
- Lindsay Bandaged Goat Cheddar, Lenberg Farms Classic Reserve by Celebrity – Mariposa Dairy, Lindsay, Ontario
- Taliah – Fromagerie du Presbytère, Sainte-Élizabeth-de-Warwick, Québec
- Traditional Clothbound Cheddar – The Farm House Natural Cheeses, Agassiz, British Columbia
AGED CHEDDAR (aged more than 18 months) – CHEDDAR VIEILLI (plus de 18 mois d’affinage)
- Agropur Grand Cheddar 3 ans – Agropur, Saint-Hubert, Québec
- Agropur Grand Cheddar 5 ans – Agropur, Saint-Hubert, Québec
- Avonlea Clothbound Cheddar – Cows Creamery, Charlottetown, Prince Edward Island
- Traditional Clothbound Cheddar – The Farm House Natural Cheeses, Agassiz, British Columbia
GOUDA CHEESE – FROMAGE GOUDA
- Mountainoak Farmstead Premium Gouda Gold – Mountainoak Cheese, New Hamburg, Ontario
- Mountainoak Farmstead Premium Gouda 2 Year Old – Mountainoak Cheese, New Hamburg, Ontario
- Mountainoak Farmstead Premium Gouda Medium – Mountainoak Cheese, New Hamburg, Ontario
- Old Growler – That Dutchman’s Cheese Farm, Upper Economy, Nova Scotia
BLUE CHEESE - FROMAGE À PÂTE PERSILLÉE
- Albert’s Leap Bella Blue – Quality Cheese, Vaughan, Ontario
- Dragon’s Breath Blue – That Dutchman’s Cheese Farm, Upper Economy, Nova Scotia
- President’s Choice® Triple Cream Blue Brie – Loblaw Companies, Brampton, Ontario
FLAVOURED CHEESE – FROMAGE AROMATISÉ
- Jalapeno Gouda – That Dutchman’s Cheese Farm, Upper Economy, Nova Scotia
- Le Fréchette – Ail & Fines Herbes – Fromagerie Nouvelle France, Racine, Québec
- Raclette de Compton au poivre – Fromagerie la Station de Compton, Compton, Québec
SMOKED CHEESE – FROMAGE FUMÉ
- Cows Creamery Appletree Smoked Cheddar – Cows Creamery, Charlottetown, Prince Edward Island
- Mountainoak Chili Pepper Smoked – Mountainoak Cheese, New Hamburg, Ontario
- Natural Smoked Gouda Medium – Sylvan Star Cheese, Red Deer, Alberta
GRILLING CHEESE – FROMAGE À GRILLER
- Guernsey Girl – Upper Canada Cheese, Jordan Station, Ontario
- Le Paillasson de l’isle d’Orléans – Les Fromages de l’isle d’Orléans, Sainte-Famille, Île d’Orléans, Québec
- Tiras Saganaki – Tiras Dairies, Camrose, Alberta
SPECIAL AWARDS (9) PRIX SPÉCIAUX
BEST COW CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LAIT DE VACHE
- Baluchon – Fromagerie F.X. Pichet, Sainte-Anne-de-la-Pérade, Québec
- Bella Casara Mascarpone – Quality Cheese, Vaughan, Ontario
- Cows Creamery Appletree Smoked Cheddar – Cows Creamery, Charlottetown, Prince Edward Island
BEST GOAT CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LAIT DE CHÈVRE
- Engarde Bongard – Fifth Town Artisan Cheese, Picton, Ontario
- Lindsay Bandaged Goat Cheddar, Lenberg Farms Classic Reserve by Celebrity – Mariposa Dairy, Lindsay, Ontario
- Moutier – Fromagerie St-Benoît-du-Lac, St-Benoît-du-Lac, Québec
BEST SHEEP CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LAIT DE BREBIS
- Allegretto – La Vache à Maillotte, La Sarre, Québec
- Taliah – Fromagerie du Presbytère, Sainte-Élizabeth-de-Warwick, Québec
- Zacharie Cloutier – Fromagerie Nouvelle France, Racine, Québec
BEST WATER BUFFALO CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LAIT DE BUFFLONNE
- Bella Casara Smoked Buffalo Cacciocavalo – Quality Cheese, Vaughan, Ontario
- Buffalo Paneer – Natural Pastures Cheese, Courtenay, British Columbia
- Fuoco – Fromagerie Fuoco, Saint-Lin-Laurentides, Québec
- President’s Choice® Formaggio di Bufala – Loblaw Companies, Brampton, Ontario
BEST BLENDED-MILK CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LAIT MIXTE
- Le Pionnier – Fromagerie Nouvelle France, Racine, Québec
- Soeur Angèle – Fromagerie Fritz Kaiser, Noyan, Québec
- Zoey, Lenberg Farms Classic Reserve by Celebrity – Mariposa Dairy, Lindsay, Ontario
BEST FARMSTEAD CHEESE – MEILLEUR FROMAGE FERMIER
- Baluchon – Fromagerie F.X. Pichet, Sainte-Anne-de-la-Pérade, Québec
- Belle-Mère – Fromagerie Médard, Saint-Gédéon, Québec
- Heidi – The Farm House Natural Cheeses, Agassiz, British Columbia
- Louis d’Or – Fromagerie du Presbytère, Sainte-Élizabeth-de-Warwick, Québec
- Traditional Clothbound Cheddar – The Farm House Natural Cheeses, Agassiz, British Columbia
BEST ORGANIC CHEESE – MEILLEUR FROMAGE BIOLOGIQUE
- Baluchon – Fromagerie F.X. Pichet, Sainte-Anne-de-la-Pérade, Québec
- Le Fou du Roy – Les Fromagiers de la Table Ronde, Sainte-Sophie, Québec
- Heidi – The Farm House Natural Cheeses, Agassiz, British Columbia
BEST RAW-MILK CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LAIT CRU
- Alfred le Fermier 18 mois – Fromagerie la Station de Compton, Compton, Québec
- Le Pionnier – Fromagerie Nouvelle France, Racine, Québec
- Louis d’Or – Fromagerie du Presbytère, Sainte-Élizabeth-de-Warwick, Québec
BEST NEW CHEESE – MEILLEUR NOUVEAU FROMAGE (Introduced to market in 2015/Mis en marché en 2015)
- Castello Smoked Gorgonzola – Arla Foods Canada, Concord, Ontario
- Homecoming – Stonetown Cheese, St. Mary’s, Ontario
- Vindici Chardonnay – Natural Pastures Cheese, Courtenay, British Columbia
- Zoey, Lenberg Farms Classic Reserve by Celebrity – Mariposa Dairy, Lindsay, Ontario
REGIONAL AWARDS (5) PRIX RÉGIONAUX
BEST B.C. CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE LA COLOMBIE BRITANNIQUE
- Heidi – The Farm House Natural Cheeses, Agassiz, British Columbia
- Traditional Clothbound Cheddar – The Farm House Natural Cheeses, Agassiz, British Columbia
- Vindici Chardonnay – Natural Pastures Cheese, Courtenay, British Columbia
BEST WEST CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE L’OUEST (Alberta, Saskatchewan, Manitoba)
- Natural Smoked Gouda Medium – Sylvan Star Cheese, Red Deer, Alberta
- Plain Soft Goat Cheese – Noble Meadows Farm, Nobleford, Alberta
- Tiras Saganaki – Tiras Dairies, Camrose, Alberta
BEST ONTARIO CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DE L’ONTARIO
- Bella Casara Mascarpone – Quality Cheese, Vaughan, Ontario
- Castello Smoked Gorgonzola – Arla Foods Canada, Concord, Ontario
- Lindsay Bandaged Goat Cheddar, Lenberg Farms Classic Reserve by Celebrity – Mariposa Dairy, Lindsay, Ontario
- Mountainoak Chili Pepper Smoked – Mountainoak Cheese, New Hamburg, Ontario
- Tania, Lenberg Farms Classic Reserve by Celebrity – Mariposa Dairy, Lindsay, Ontario
BEST QUEBEC CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DU QUÉBEC
- Allegretto – La Vache à Maillotte, La Sarre, Québec
- Baluchon – Fromagerie F.X. Pichet, Sainte-Anne-de-la-Pérade, Québec
- Belle-Mère – Fromagerie Médard, Saint-Gédéon, Québec
- L’Hercule de Charlevoix – Laiterie Charlevoix, Baie-Saint-Paul, Québec
- Le Pionnier – Fromagerie Nouvelle France, Racine, Québec
- Louis d’Or – Fromagerie du Presbytère, Sainte-Élizabeth-de-Warwick, Québec
- Tête Dure – Fromagerie Fritz Kaiser, Noyan, Québec
BEST ATLANTIC CANADA CHEESE – MEILLEUR FROMAGE DES PROVINCES ATLANTIQUES
- Cows Creamery Appletree Smoked Cheddar – Cows Creamery, Charlottetown, Prince Edward Island
- Jalapeno Gouda – That Dutchman’s Cheese Farm, Upper Economy, Nova Scotia
- Smoked Gouda – That Dutchman’s Cheese Farm, Upper Economy, Nova Scotia
—–
Cheese is listed alphabetically within each category or award. Where more than three finalists are shown, there were many entries and close scores. The Cheese of the Year was selected after several rounds of blind tastings of the best cheeses from the above categories.
All winners will be announced on April 14 at the 2016 Awards Ceremony & Tasting Gala in conjunction with SIAL Canada: International Food & Beverage Tradeshow at Palais des Congrès in Montréal.
Judging took place at University of Guelph, Department of Food Science, headed by Dr. Arthur Hill, Chair and Professor in Food Science and an internationally recognized authority in cheese technology.
It is the first cheese competition in Canada open to all milks used in cheese making – cow, goat, sheep and water buffalo – with only pure natural cheese accepted for judging. That means with no artificial colours, flavours or preservatives, and no modified milk ingredients.
—–
Dans chaque catégorie, les fromages sont indiqués en ordre alphabétique. Dans les catégories avec plus de trois finalistes, il y eu un grand nombre de fromages inscrits et les pointages étaient très proches. Le fromage d’exception de l’année a été choisi après plusieurs tournées d’évaluation à l’aveugle des finalistes dans chacune des catégories.
Les gagnants seront dévoilés au cours de la cérémonie de la remise des prix au congrès Nord-américain de l’innovation alimentaire, SIAL Canada, au Palais des congrès de Montréal.
L’évaluation des fromages a eu lieu à l’Université de Guelph, à la faculté des sciences de l’alimentation. Elle fut présidée par le docteur Arthur Hill, doyen et professeur de la faculté reconnu mondialement pour son expertise en technologie fromagère.
Le concours est le premier et le plus grand au Canada ouvert à tous les fromages produits au Canada à partir du lait pur de vaches, de chèvres, de brebis ou de bufflonnes canadiennes – sans colorant artificiel, parfum, agent de conservation ni substance laitière modifiée.
SPONSORS/COMMANDITAIRES
Loblaw Companies/Marquee Sponsor
Les Compagnies Loblaw/Commanditaire majeur
Dairy Farmers of Canada/Gold Sponsor
Les Producteurs laitiers du Canada/Commanditaire or
Desjardins Group/Bronze Sponsor
Groupe Desjardins/Commanditaire bronze
The Great Canadian Cheese Festival/Founding Sponsor
The Great Canadian Cheese Festival/Commanditaire fondateur
2014 Finalists ~ Les Finalistes 2014